Холандски избори 2021 година

На 17 март треба да се одржат парламентарните избори во Холандија. Моменталната влада е предводена од кабинетот на Марк Руте која е составена од победничката партија VVD-Народна партија за слобода и демократија, CDA- Христијанско-демократската партија, CU-Христијанската унија и D66- Демократи 66. Овој кабинет држи рекорд за најдолго задржан кабинет (225 Read more…

Кој е расист?

Што е расизам?  Осуда, дискриминација или антагонирање од индивидуа, заедница или институција кон други индивидуа или луѓе  кои припаѓаат на одредена расна или етничка група. Историјата не има научено да бидеме сведоци на едно мрачно минато каде расизмот бил во полн ек. Тоа допринесува денес да бидеме спремни во борбата Read more…

Како државата создава млади криминалци?

Под поимот млад криминалец се подразбира секое лице кое извршило кривично дело до одредена старосна граница, која кај нас е до 18 годишна возраст, додека во други земји е до 21 година. Во широкиот спектар на малолетен криминал спаѓаат и малолетните деликвенти кои според своето однесување се дел од оваа Read more…

Историско-правниот континуитет на Охридската Архиепископија возобновена во лицето на Македонската Православна Црква

Христијанството на овие предели постои уште од апостолско време. Апостол Павле прв проповедал во Македонија и тука ја основал првата црковна општина во Европа. За постоење на посебна и автокефална Црква во Македонија имаме сведоштва уште од најстари времиња. Како прв епископ на македонската Црква се смета апостолот Урбан. Други Read more…

Патриотизмот – важен елемент на конзервативизмот

Љубовта кон сопствeната држава е многу важен елемент на секаков вид на конзервативизам. Патриотизмот е природен и здрав инстинкт. Самиот збор патриотизам потекнува од лат. збор “патрија”-татковина, љубов кон татковината, љубов кон јазикот, културата, историјата, луѓето и сл. Патриотизмот исто така може да се каже дека претставува емотивна врска со Read more…

Стоп за одливот на мозоци

Одлив на мозоци, можеби звучи малку чудно и малку грубо, но во сегашноста е секојдневие. Народот овој феномен го гледа околку себе. Нашите политичари и државници воопшто не се трудат да го решат, ниту зборуваат за овој голем државен проблем. Напротив тие го маргинализираат и игнорираат, освен за време на Read more…

Најголемите битки на Александар Македонски (1) – Битката кај Херонеја

Историска и решавачка битка помеѓу македонската војска и сојузничката војска на елинските градови – држави, Атина, Бејотија и Теба се одиграла во август 338 година п.н.е., кај местото Херонеја во Бојотија. Бојното поле било во долина на реката Кефис. Рамнината и ширината овозможувале доволен простор за маневар и содејство на Read more…

Пријателствување, а не другарување во политиката

За пишувањето на оваа колумна бев предизвикан од однесување на еден премиер и една влада на една држава и прекршувањето на еден од нај-по-себе разбирливите поставки во однесување во политиката, а тоа е пријателствувањето. Со други зборови, современата светска политика, на сите нивоа се засновува на пријателствувањето, а не на Read more…

Партиски избори на ЦДУ 2021

После долго одолговлекување заради кризата од корона, на 15ти јануари 2021 година конечно ќе се одржат внатрепартиските избори во Христијанско-демократската унија (ЦДУ). Кризите во партијата започнаа околу оставката на германската канцеларка Ангела Меркел, која беше на чело цели 18 години. Таа поднесе оставка на 7ми декември 2018 година, при што Read more…

Парламентарни избори Казахстан 2021

Во Казахстан се одржаа законодавни избори на 10 јануари 2021 година за избор на членови на Собранието. Ова беа 8-мите демократски избори во историјата на Казахстан од неговата независност.  Собранието има 107 места и се состои од 98 членови избрани од една изборна единица на национално ниво со пропорционална застапеност Read more…