Конзервативна опција за развиена држава – јавна дебата

Четвртиот дел од таканаречениот Конзервативниот караван се одржа во Пробиштип на 20 фев 2021 год. во хотелот Црешово топчево. На јавната дебата “Конзервативна опција за развиена држава”, организирана од страна на Институтот Сариса, говореа м-р Сашо Марковски, м-р Александар Богатинов и доц. д-р Александар Нацев. Сашо Марковски ја нагласи потребата Read more…

Положување цвеќе по повод роденденот на Гоце Делчев

“Душата на македонската организација беше Гоце Делчев. Овој балкански Гарибалди, тип на неуморен народен револуционер”. Му се поклонуваме на Делчев, кој останува да биде симболот на македонската револуција за современа независна држава и непокор, инспирација за македонскиот патриотизам и нереазделив дел од македонски идентитет. Вечна му слава!

Традицијата, историјата, конзервативизмот: столбови на државата – јавна дебата

Денес се одржа третиот дел од таканаречениот Конзервативен караван на Институтот Сариса, кој беше организиран во Битола. На истиот м-р Сашо Марковски ја нагласи потребата од конзервативниот пристап при државничко дејствување, како и упати порака дека само оние луѓе кои се залагаат за силна држава со единство, можат вистински да Read more…

Народот како клучен столб на државата – јавна дебата

Синоќа Институтот Сариса го организираше вториот дел од Конзервативниот караван под наслов „Политиките и вредностите на конзервативизмот: Народот како клучен столб на државата” во Граѓанскиот ресурсен центар во Гостивар. На настанот гостите говореа за политичка филозофија и идеологијата во македонското општество, религијата и традициите, како и за плановите и програмите Read more…

ПОВИК ЗА АНГАЖИРАЊЕ ВОЛОНТЕРИ АНАЛИТИЧАРИ

Институтот за конзервативни политики „Сариса“ објавува оглас за аналитичари волонтери. Кандидатите треба да поднесат научно истражени колумни од 500 до 700 зборови на неделно, двонеделно или месечно ниво. Темите за истражување се: конзервативна политичка мисла, конзервативна филозофија, конзервативна економија и енергетика. На аналитичарите им е дозволено да пишуваат за кое Read more…

Политиката и вредностите на конзервативизмот – јавна дебата

Во четврток, 19.11.2020 во просториите на Граѓанскиот ресурсен центар во Штип се одржа дебата насловена: Политиката и вредностите на конзервативизмот, Конзервативизам – Амалгамат за новото и старото. Ова беше прв настап од таканаречениот “Конзервативен караван” кој ќе продолжи со гостувања и во други градови на републиката. На настанот беа разгледувани Read more…