Интервју со Тамара Митковска, лидер на Клубот на млади конзервативци

Конзервативната идеологија е движечката сила во македонското општество Вие сте млад студент кој допрва запливува во академските води, која е причината да се најдете во Сариса Институтот, особено во клубот на млади на Институтот? Да, јас сум прва година од студиите на Институтот за безбедност, одбрана и мир при Филозофскиот факултет во Скопје. Во Институтот Сариса сум од неодамна, односно од самото негово основање. Конзервативната идеологија и вредностите за кои се залага овој Институт, поттикнаа Read more…

Анализа на последните и актуелните изборни циклуси во Романија

По падот на комунистичкиот систем Романија конечно стана демократска земја. Со големи последици од канџите на тоталитарниот режим, народот успеа да ја земе слободата во свои раце. Позицијата на Романија во пост комунизмот не беше на завидно ниво. Тие лузни и ден денес се чуствуваат во земјата на Карпатите. На престојните избори главни ривали на романската политичка сцена се PSD или Социјал-Демократската партија и PNL т.е. Либерално-Националната партија. PSD се во врвот уште од самиот Read more…

ПОВИК ЗА АНГАЖИРАЊЕ ВОЛОНТЕРИ АНАЛИТИЧАРИ

Институтот за конзервативни политики „Сариса“ објавува оглас за аналитичари волонтери. Кандидатите треба да поднесат научно истражени колумни од 500 до 700 зборови на неделно, двонеделно или месечно ниво. Темите за истражување се: конзервативна политичка мисла, конзервативна филозофија, конзервативна економија и енергетика. На аналитичарите им е дозволено да пишуваат за кое било прашање / предмет од горенаведените теми и текстот да биде напишан на македонски и англиски јазик. Одбраните текстови, со слика и име и презиме Read more…

Сариса – додадена вредност во граѓанското општеството

Интервју со м-р Сашо Марковски, директор на Институтот за конзервативни политики „Сариса“. Што е Сариса и нешто повеќе за вас, вашето образование и работно искуство? Марковски: САРИСА е институт кој се стреми кон промоција на конзервативни вредности и креирање и развој на конзервативни политики. Исто така вршиме истражувања, анализи, организираме конференции и дебати, се со цел да ја приближиме и објасниме конзервативната мисла до народот. Преку своето дејствување, Институтот ја потенцира важноста за негување на Read more…

Конзервативизмот – амалгамат за новото и старото

Во четврток, 19.11.2020 во просториите на Граѓанскиот ресурсен центар во Штип се одржа дебата насловена: Политиката и вредностите на конзервативизмот, Конзервативизам – Амалгамат за новото и старото. Ова беше прв настап од таканаречениот “Конзервативен караван” кој ќе продолжи со гостувања и во други градови на републиката. На настанот беа разгледувани повеќе различни гледишта за различни објаснувања за тоа што значи да се биде македонски, британски или американски конзервативец, конзервативното гледање кон функионирање на државата и Read more…

За конзервативните вредности – благодарност и благородност

Мислите коишто следат се инсиприрани од објавената колумна на Џејсон Мико, Македонскиот конзервативец,  за институтот за конзервативни политики – Сариса, и конкретно се однесуваат на доблестите коишто треба да го красат конзервативниот граѓанин. Од неколкуте етички вредности кои треба да бидат составен дел во однесувањето на конзервативниот граѓанин, тука се издвоени две: благодарноста и благородноста. Можеби некој со право ќе определи како повеќе важни за конзервативизмот и некои други, но јас овие ќе ги истакнам Read more…

Конзервативен караван: „Политиката и вредностите на конзервативизмот“

Во четврток 19.11.2020г во 19:00ч во Граѓанскиот ресурсен центар во Штип ќе се одржи настан на Институтот Сариса под наслов „Политиката и вредностите на конзервативизмот“, Конзервативизам – Амалгамат за новото и старото. Овој настан е прв дел од Конзервативниот караван планиран да патува во неколку градови низ државата. На настанот гостите од земјава и странство ќе говорат за политичка филозофија и идеологијата во македонското општество, како и за плановите и програмите на Институтот. Имајќи го Read more…

Иднината на конзервативизмот е кај младите

За конзервативизмот постојат неколку веќе разработувани дефиниции, според кои може да се заклучи дека тој е начин на размислување и состојба на духот на луѓето насочен кон зачувување на политичкиот, социјалниот и општествениот поредок, кои се спротивставуваат на одредени промени во тој поредок. Денес конзервативизмот најчесто се поврзува со облиците од секојдневното живеење кои се однесуваат на политичкиот, културниот, верскиот, јазичниот и други облици од опшествениот живот, а на прв поглед дури и во обичниот Read more…

Кралот на западот

Се наближуваме до еден битен ден. Тоа е 3ти ноември, денот кога ќе се одржат претседателските избори во Соединетите Американски Држави. Силите ќе ги измерат големиот Доналд Трамп и неговиот противник Џо Бајден. Борбата помеѓу нив е веќе жестока, тоа се покажа на последната дебата, но и преку нивната кампања уште од самиот почеток.Во моментот Бајден има блага предност според анализите направени во Соединетите држави што значи дека трката ќе биде тесна. Ако се земе Read more…

Ограничувањaтa, границите и правилата се неопходни

Во моите две претходни колумни, во кои пишував за тоа што значи да се биде македонски конзервативец, ги образложив темите на благодарност, како и мудроста која може да се пронајде во старите начини и традицијата и како тие се применуваат кај македонскиот конзевативец. Во оваа колумна, ќе дискутирам за улогата на лимитот, границите и правилата, и зошто тие ни се потребни во животот. За жал, постојат лимити во животот. Тоа можеме да го видиме насекаде. Read more…